Halland- en bortglömd skatt

Det har blivit populärt på senare år att “hemestra”. Innebörden är att istället för att resa utomlands upptäcker man Sverige. Detta bottnar i flera anledningar men miljön är ett bra argument. Terrorism och ekonomi kan även de förklara de ökade antalen Sverigeresor.

Människor talar då om Norrlands vackra natur, Skånes vidder eller Stockholms skärgårdar. Det landskap som känns bortglömt och sällan nämns, är Halland. Halland är en del av västkusten och Sveriges längsta strand, Mellbystrand, ligger i södra delen. För några år sedan kom ett uppsving när serien “Ullared” började gå på TV, och människor började vallfärda för billig tandkräm. Falkenberg växte då i popularitet men resten av landskapet föll i glömska.

Kungsbacka

Den nordligaste kommunen i Halland är Kungsbacka. De är bäst i länet på friluftsliv och har turen att både ha skog och hav runt knuten. Det finns sjutton olika naturreservat inklusive Sveriges första marina naturreservat. Det här är kommunen som satsar på motion och hälsa, och är man trött på skogsturerna finns det gott om utegym.

Halmstad

Halmstad kallas ibland för “Lilla Stockholm” och det med rätta. Tylösand är som ett festande Östermalm fast med vitare stränder. Det kulturella utbudet är relativt högt med teatrar, konserter, filmfestivaler, kända restauranger och caféer med mera. Här ska man inte heller missa äventyrsgolfen eller havsstränderna.

Laholm

Den lilla orten Laholm är väl värd ett besök med ån Lagan som forsar fram, laxen som hoppar och natursköna vidder. Laholm är ett bondesamhälle där man inte har glömt bort människans hantverk. Det finns flertalet egenföretagare som tillverkar sin egen ost, choklad, kläder, smycken och mycket mer. Både inne i den lilla byn och utanför kan man hitta dessa små guldklimpar. Laholm har även en ångbåt som lokalbefolkningen kämpat för att behålla och en tur med den gör att man glömmer världen runt omkring.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *